Bel ons gerust!      0850-642070

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je een overzicht van veel gestelde vragen en bijhorende antwoorden. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, we streven er naar om je binnen 48 uur antwoord te geven.

Algemeen

Heeft een CUBE een fundering?

Een CUBE bestaat uit een zelfdragende constructie, het framewerk. Hierdoor is een fundering niet nodig. Een vlakke en waterpas ondergrond is voldoende. De CUBE wordt op enkele kunststof tegels geplaatst. Deze zorgen voor voldoende luchtverplaatsing en dus ventilatie onder de CUBE.

Heeft een CUBE onderhoud nodig?

Ja, een CUBE is gemaakt van hout en is dus een natuurproduct. Het frame dient jaarlijks te worden afgewassen. Het liefst met gewoon water en als het echt vies is, met een beetje stMarc. Tevens moet het frame iedere 2 tot 4 jaar opnieuw gebeitst worden. Hoe vaak dit in werkelijkheid nodig is, is afhankelijk van de gekozen kleur (wit zal wat eerder herhaald moeten worden dan een grijze kleur) en de plaats van de CUBE. Staat deze onder bomen, in schaduwrijke omgeving of juist in de zon?

We adviseren om zelf goed te kijken bij de jaarlijkse schoonmaakbeurt of opnieuw beitsen nodig is. Ook de gevelbekleding dient jaarlijks te worden gewassen. Bij onbehandelde gevelbekleding is naast het wassen geen onderhoud nodig. Wil je de gevel op kleur houden, dan adviseren we om het hout jaarlijks te oliën of beitsen (dit geldt ook voor houten kozijnen). Daarnaast kun je het dak in de herfst bladvrij maken, mocht dat nodig zijn.

Is een woning van hout wel veilig bij brand?

De CUBE wordt gemaakt van gelamineerd hout. De inbrandsnelheid van dit hout is slechts 20 mm per half uur. Gelamineerd hout verkoolt aan de buitenkant en wordt zo voorzien van een isolerende laag die ervoor zorgt dat de constructie niet instort. Dit in tegenstelling tot een stalen constructie die bij hoge temperaturen zonder meer in elkaar zakt.

Bekijk ook:

Kan ik een hypotheek of lening krijgen voor een CUBE?

Of je in aanmerking komt voor een hypotheek of lening is afhankelijk van je woonwensen, de woning, de looptijd en de hoogte van het bedrag dat je wilt lenen. Er zijn ook andere opties. Via Finanplaza kun je bijvoorbeeld een bedrag gefinancierd krijgen voor een vakantiewoning. 

Een hypotheek is alleen mogelijk wanneer je 'Tiny House' volledig aan de grond verankerd is én je de eigenaar van de grond bent waar het huis op staat. In dat geval praat je over onroerend goed en kun je je inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP). Helaas komt deze situatie momenteel bijna niet voor. Er zijn enkele uitzonderingen, soms kom je in aanmerking voor een GroenHypotheek van de Rabobank. 

Een persoonlijke lening bij je eigen bank is wellicht ook mogelijk. We adviseren je om hiervoor contact op te nemen met je bank.

Met deze calculator kun je zelf berekenen wat het maandbedrag wordt bij aanschaf van een CUBE bij een zelf in te stellen rentepercentage en aflossingsperiode. De benodigde variabelen kun je allemaal zelf invoeren.

Voldoet een CUBE aan het bouwbesluit?

Ja en nee. Dat wil zeggen dat het wel mogelijk is, maar niet altijd nodig is.

Een woning die aan alle eisen van het bouwbesluit voldoet is vaak duurder. Dit komt onder andere doordat de wanden meer isolatie nodig hebben, de plafondhoogte minimaal 2,60 meter dient te zijn, deuren een minimum breedte nodig hebben en zo nog een paar eisen. Vooral voor 'Tiny Houses' is het vaak moeilijk om alle eisen van het bouwbesluit toe te passen in de kleine oppervlakte.

Een CUBE is volledig op maat en altijd naar de wens van de klant dus we kunnen zeker aan het bouwbesluit voldoen. We kijken samen naar de wensen en het beschikbare budget en maken dan een ontwerp.

Er is ruimte voor afwijking mogelijk, door gebruik te maken van de zogenaamde gelijkwaardigheidsbepaling, artikel 1.3 van het Bouwbesluit 2012.
‘Aan een in hoofdstuk 2 tot en met 7 gesteld voorschrift behoeft niet te worden voldaan indien het bouwwerk of het gebruik daarvan anders dan door toepassing van het desbetreffende voorschrift ten minste dezelfde mate van veiligheid, bescherming van de gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en bescherming van het milieu biedt als is beoogd met de in die hoofdstukken gestelde voorschriften.’ Maar bij een strenge eis van de gemeente kunnen we de woning helemaal volgens bouwbesluit bouwen.

Wat betekent het 'Design Patent' van een CUBE?

Op een CUBE rust zowel een modelrecht (Design Patent) als een auteursrecht. Dit wil zeggen dat CUBE Homes het modelrecht heeft op het ontwerp en het uiterlijk van een CUBE. Het modelrecht is geregistreerd onder het nummer 003075282-0001 bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Het auteursrecht is geregistreerd onder nummer 075054 I-Depot bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP).

Wat is de levertijd van een CUBE?

De levertijd is afhankelijk van de planning in onze werkplaats, onze toeleveranciers en het type CUBE. Voor het exacte verloop, neem een kijkje bij het bestelproces.   

Wat is prefab en wat zijn de voordelen?

De volledige bouw gebeurt onder ideale omstandigheden in onze loods. Er is dus geen sprake van bouwoverlast op de locatie of nadelige effecten van bijvoorbeeld temperatuurschommelingen en regen of wind.

De CUBE wordt vervolgens in één dag vervoerd en geplaatst op locatie. In principe kan hij daarna meteen in gebruik genomen worden. De offerte is prijsvast tot en met de oplevering, omdat we volgens een vaste en beheersbare manier werken. Geen verrassingen achteraf en alles helder voor we starten met bouwen.

Wat kost een CUBE?

De kosten van een CUBE zijn afhankelijk van je persoonlijke wensen. We maken alle CUBES op maat. Op deze pagina kun je onze brochure inclusief prijslijst van standaardmodellen downloaden, zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden en prijzen.

Welke werkzaamheden moet ik zelf uit (laten) voeren?

De CUBE wordt compleet (Turn-key) geplaatst op een locatie naar keuze. Voorzien van keuken, badkamer, toilet, warmteboiler en verwarmings- of klimaatsysteem. Helemaal klaar om ingericht te worden.

Wat moet je zelf regelen?
Het enige wat je zelf moet regelen is een vlakke en waterpas ondergrond en de aanvoer van nutsvoorzieningen. We adviseren om de ondergrond te voorzien van tenminste twee stroken korrelmix (40cm breed x de lenge van je CUBE x 20cm diep). Deze dienen waterpas te zijn en ter hoogte van het maaiveld. Wij zorgen voor betontegels en rubbers voor het plaatsen van de woning. Het grondwerk zoals de voedingskabel voor stroom- en glasvezelaansluiting, wateraansluiting en rioolaansluiting dient te zijn aangelegd. Wij plaatsen de woning en sluiten deze aan op elektra, water en riool.

Heb ik een vergunning nodig voor een CUBE?

Een CUBE kan in veel gevallen vergunningsvrij bij een bestaande woning geplaatst worden. Controleer hier of een vergunning in jouw situatie nodig is.

> Meer informatie over de Flexwonen wet

> Meer informatie over de regeling voor mantelzorgwoningen

> Brochure 'Vergunningsvrij bouwen' van de Rijksoverheid

 

Algemene voorwaarden